Monday, 23 February 2009

Hari Kedua..Mari Belajar Sejarah....

Permandangan luar hotel hari kedua...tak celik mata salji turun...

Assalamualaikum.....hari kedua ni...bgn jer pagi tu,jenguk luar tingkap hotel...mak aii..snow turun weii...lebat pulak tu...camne ni...redah jelah...pas makan pagi kat hotel, dlm kul 8, aku berangkat menghantar wife aku ke Congress tu..(cam iye2 jer antar..)...antar jalan kaki jer...hahaha...

Suasana sekitar nampaknya memutih dgn salji...gunung2 yg sebelum ni nampak dah hilang dek keputihan salji yg turun...hehehe...sampai jer kat Congress tu, terus je daftar....org pun tak ramai sgt...

Pas antar wife...rancangnya nak terus jln jer tapi rasanya kena balik dulu ke hotel kot....tak tahan..snow lebat sgt...ptg2 skit ler baru kuar ronda2 kotaraya.....sambil berjalan balik tu snap ler gambar2 pemandangan sekitar jalan menuju hotel.....(seme gambar kat atas tu..)

Nila peta sekitar bandar Innsbruck....byknya tempat nak pegi ni...sempat ke?

Sampai jer kat hotel....sempat lagi sambung sarapan....hehehee...makan roti ngan cornflake jelah...pastu masuk bilik...tgk luar tingkap....mak aii..lebat lagi....lena ler dulu kot....hahaha...lepas bgn tido, solat...mula ler nak kuar jalan2...aduhai,kena jalan sorang2 nampaknya....tgk kat luar,salji masih lagi turun,tapi tak lebat sgt cam tadi...ok lah kot....redah lagi.....

Jalan2 kali ni bertemakan "Nampak je, Snap...", maksudnya,nampak jer yg ada dlm peta tu or tempat2 menarik skit, snap je,jgn buang masa...hehehe....cam gaya pelancong lak..memang pelancong pun....dgn beg galas kat belakang, kamera sangkut kat tengkuk....jalan2 skit sambil kuarkan peta..pehhh...

Gambar atas tu nama dia Stadtturm (korang pronoun ler sendiri ye..), kot omputihnya City Tower...dibina sejak abad ke 16 lagi...blh tgk pemandangan sekitar Innsbruck kalau naik Tower ni....
Yang ni pulak rasa aku paling glamour kat sini....jadi cam mercu tanda Innsbruck lak...kebanyakkan sourveniur2 mesti ada gambar menara ni....nama dia Golden Roof....dibina pd tahun 1420..tak tau ler emas ke tak kat bumbung dia tu....kalau betul emas, memang hebat benor ler security diaorg....tak ilang tu....hehehe
Ni lak nama dia Holfburg Museum...biasa lah kalau museum ni, mesti barang2, sejarah2 lama dipaparkan...besar...aku ada gak jenguk2 kat dalam, saje je, strategi serampang dua mata....sambil jgk2, sambil nak panaskan badan....

Ni satu lagi mercu tanda kat Innsbruck ni selain Golden Roof tadi....ni dipanggil St Anne's Column, dibina pada tahun 1704 - 06, benda ni sebenarnya simbol kepada kejayaan menghalang penaklukkan Puak Bavarian.....tapi masa aku amik gambar ni, diaorg tgh buat bangunan kat sebelah tu....potong stim betul lah...hehe..

Old Federal State Parliment....1725 -28...
Ni dipanggil Triumphal Arch...benda ni aku jumpa secara tak sengaja, memang ada dlm peta tu...tapi nak cari tempat lain, jumpa benda ni....huhuhu...sebab dia duk tgh2 jalan...Triumphal Arch simbolik pada 2 peristiwa, menurut ape yg ditulis, Raja Francis ni mati masa celebrate anak dia kawin....tu pasal kat dinding dia ada simbol2 gembira dan belah satu lagi simbol2 duka...taktau ler org dulu2 ni....


Tu jelah kot ronda2 sambil belajar sejarah untuk hari ni....pastu aku gi balik kat tempat conference wife aku...katanya dah abih utk hari tu....kira gi jemput ler....perut dah lapar beb....pah ni nak cari makan lak.....

Dah jemput wife...cari tempat makan, jumpe ler satu tempat makan....ape lagi nampak cam sedap....cari ikan jerlah...nasi ada kat hotel, bawak dari Birm....hehehe...gambar blur kat atas tu ler tempatnya lauk-pauk aku malam ni....gambar tu jadi blur bkn aku yg buat....tak pandai lagi aku nak buat yg pelik2 kat kamera ni...hehehe....cover lens masuk salji..pastu dia berwap...tu pasal jadi gitu...hahaha...ok ler..choww...

Saturday, 21 February 2009

Ingatkan Senang...Payah Jugak Rupenya...

Assalamualaikum.....satu pgalaman baru yg aku sendiri tak pernah terfikir.....main ski...hahaha...sempat snap 2 video jer..tu pun wife aku yg snapkan...guna kamera jer...untuk buat kenangan.....kalau gambar tu memang byk aku snap....cantik pemandangan kat atas ni....

video

video

Dua video ni wife aku snap masa mula2 try.....tu pasal nampak tak berapa nak pandai....selang sejam lepas tu...dah start terror dah...hahaha...tak sempat nak rakam....nanti aku tunjukkan gambar...baru nampak real skit keterroran aku tu...hahahaha....next posting nanti aku citer skit pasal tempat ni....choww...

Friday, 20 February 2009

Innsbruck-Tak Kenal Maka Tak Cinta...Pehhh..

Assalamualaikum.......Isnin 16 Feb 2009, bertolak ke Innsbruck, Austria dari Gatwick Airport untuk menghadiri Conference IASTED....heehe...wife aku ler....aku tukang teman dan tukang amik kesempatan jer....so, hari Isnin tu bertolak dari 27, Teall Road dlm kul 5.30pg untuk ke Digbeth Bus Station kat Birmingham.....naik bas jer ke London yg memakan masa hampir 4jam.....amik flight EasyJet...cam AirAsia ler....tambah murah kononnya...hhehe...

Penerbangan dari London ke Innsbruck amik masa kira2 2jam....sampai kat Innsbruck ni kira jam 2.30ptg....cantik jer airport dia, dikelilingi gunung2 bersalji....maklum ler skang kat sini tengah winter....tengok ramalan cuaca kata seminggu ni kat Austria memang salji jer....hehehehe..main salji lagi....

Hotel penginapan 4 hari 3 malam....biasa2 ajer...

Atas: Permandangan dari bilik aku....
Bawah: Bilik aku belah kiri.....


Turun jer flight, melilau sat cari kopi dan roti2 yg blh makan.....perut lapar...hehehe...pastu pekena kopi seround, terus jer cari teksi....tunjukkan alamat hotel kat driver teksi...dia angguk dan terus berdesup meninggalkan airport menuju hotel....dlm 10minit kot sampai kat hotel....10 euro jugak...hehehe...keadaan hotel ni takde lah cantik kalau tgk dr luar...hotel murah2 jer....janji blh lepak 3 mlm kat sini.....

Permandangan sepanjang menuju ke Congress Innsbruck....

Lepas jer check in, lepak sat kat bilik sambil tgk2 keadaan sekitar....pastu solat sat, terus jer kuar semula...tujuan utama nak cari tempat conference tu....kalau dah jumpe hari ni,sok senang skit..blh budget2 masa lebih kurang..hehehe...pendaftaran hari Selasa....8pg....so,amik kesempatan masa terluang (aku ler byk masa terluang...wife aku tgh berdebar...hehehe) ni utk cari tempat dan sambil2 nak biasakan jalan2 kat sini.....

Semua jalan diseliputi salji.....
Paling penting nak jalan2 kat tempat yg aku sendiripun lum penah jejak ni mesti ada peta..hahaha...so, awal2 lagi dah cilok peta kat hotel tadi....Innsbruck ni satu bandar memang bandar perlancongan kot....sebab bg aku yg tak penah jejak kaki ke sini pun sewenang2nya blh cari tempat2 hanya berdasarkan peta..memang bandar mesra pelancong....hehehe....
Bas kat depan...tram kat belakang....camne diaorg arrange waktu berjln taktau ler..hehe

Kalau tgk wayar2 berselerak kat atas tu....tu lah wayar2 utk tram....

Untuk pengetahuan, Innsbruck ni terletak di bhg bawah Austria, Innsbruck jugak pernah menganjurkan Sukan Olimpik Musim Sejuk 1964 kot...pehhh...bersempadan dgn Swiss.....banjaran Alps tu kira menjalar ke sini jugak ler......kalau nak ikutkan kat dlm peta tu terdapat hampir 60 tempat menarik untuk dilawati....aduhai, mana nak sempat oooiii....lain ler kalau dtg sini memang nak berjalan....ni dtg sebab ada conference..(ye lah tu...)..hahaha...so, kesimpulannya....cari satu dua tempat yg paling best.....habiskan masa kat situ jer....hehehe..
Sekitar bandar apabila malam menjelang....
Seperti aku cakap tadi, tak susah nak cari satu2 tempat tu kalau kita betul2 ikut peta...tak pyh naik teksi or bas..jalan kaki jer...dapat jugak ler cari tempat conference yg bakal berlaku esoknya....tempat ni dipanggil Congress Innsbruck....lega hati wife aku...hehehe....

Swarovski....tempat barangan kristal....ada kilang kat sini....dipanggil Crystal World...coming soon..

Lepas jer jumpe Congress tu, hari pun nak gelap....onway balik hotel, jalan2 skit kat bandar dia....nak tgk keadaan bandarnya pulak...dapat snap sekeping dua pun kira ok ler...


Nilah Congress nya....tempat conference tu.....sok sehari suntuk wife aku kat sini...aku?ape lagi...jalan sorang2 ler sambil snap2 gambar...

Thursday, 19 February 2009

Alhamdulillah...Selamat Pergi dan Balik...

Salam....

Alhamdulillah....aku ngan wife selamat sampai ke bumi Birmingham tepat jam 8mlm tadi...satu perjalanan balik yg memakan masa sehari suntuk.....hehehee....

Bertolak dari Hotel penginapan di Innsbruck, Austria jam 8.30pg....

Check In jam 10pg....flight jam 11.10 waktu Austria.....penerbangan amik masa selama 2 jam....1.10tghari sampai di Gatwick. London...(12.10tghari waktu UK).....

Pastu kena tunggu bas lak yg dah dibooked pukul 3.45ptg.....banyak pulak singgah bas ni sblm sampai kat Stesen Bas Birmingham sekitar jam 7.45mlm....sampai betul2 kat umah kul 8.15mlm...pehhhh..letih den...

Letih skit takpelah...yg penting wife aku selamat buat perbentangan dia....selamat pergi dan balik....nanti aku masuk kan dlm blog....hehehe....perjalanan 4hari di Austria yg pada aku cukup mengasyikkan......jupemungdenung......

Sunday, 15 February 2009

Selamat BerConference.....

Salammmm seme....

Esok..pagi2,maybe dlm kul 530pg nak gi stesen bas Birmingham, bas dlm kul 615pg...nak ke Gatwick Airport,London...Flight kul 1230 tghari....

Kena teman wife aku nak berconference katanya....Isnin hingga Khamis.....

Patutnya dalam perancangan nak round Scotland(Dundee,Aberdeen,Edinburgh....) minggu ni...dah rancang 2bln lepas..nak pegi 5 family....diaorg dah bertolak hari Sabtu hari tu.....huhuhuhuhu....terpaksa lah dibatalkan sebab conference wife aku ni lebih penting.....jatuh tarikh yg sama....gi Scotland tu lain kali ler kot....entah pegi entah tidak taktau ler.....

Esok mintak tolong jiran antar ke Stesen Bas.....kena bertolak awal sebab jiran kena menoreh lak kul 6pg...hahaha...

So...jupemungdenung.blogspot akan berehat dlm 4 hari utk mencari idea dan cerita baru...hahaha....doakan kami selamat pegi dan balik.....

Austria...nantikan ketibaan ku.....

Tuesday, 10 February 2009

Ambik Kau..Nak Sangat..

Assalamualaikum......nak citer skit pasal snow terlebat sejak 18 tahun melanda UK baru2 ni....dua gambar kat bawah tu aku amik masa bulan satu hari tu, pembuka tirai winter untuk tahun ni....seronok sakan rasanya....kira jakun ler kot....tapi masa ni snow turun sehari jer...esoknya cair ler.....mintak2 turun lagi..
Peh...siap mintak2 turun lagi tu.....hahaha,biasalah...dtg UK ni tujuan utamanya belajar,keje or teman wife/husband belajar.....disamping tu nak jugak tgk snow kalau2 ada dan nak rasai iklim 4 musim......hehehe....kalau snow turun skit2...tak puas, nak suh turun lagi harap2....blh buat snowman katanya....tak tebal tak syok....tu lah antara luahan insan2 perantau dari negara yg tak mungkin ada snow....heheehe...
Untuk pengetahuan,UK ni jarang turun snow yg lebat dah tebal,nak2 kat tempat aku duduk ni,yg kerap turun snow nun belah2 Scotland,Sweden sana.....akupun taktau jugak,maklum ler,tak suka subjek Geografi....ngatkan kat UK ni,setiap kali winter jer ada snow, ropenye idok...hahaha....
Dan seminggu seblm minggu lepas....hahaha...ramalan mengatakan UK akan mengalami salji yg paling buruk sejak 18 tahun....dan amaran juga dikeluar.....ye ke?seronok ke tidak?heheheh....tunggu jelah minggu depan macam mana rasanya....dah nak sangat rasa.....hehehe

Memang betulpun....seblm salji turun tu,suasana sejuk yg teramat sejuk akan dirasai.....tak tahannn.....dan pada Isnin pagi, bukak pintu umah nak panaskan keta nak gi keje....pehhh....putihhhhh je nampak.....rupenya salji dah turun semlm....bermulalah mimpi ngeri sepanjang minggu tu..hehehe.....
Memang ler seronok tgk suasana persekitaran bila salji turun ni....putih jer seme tempat.....cantik tu memang cantik....bagi org cam aku ni,memang seronok....maklum ler tak penah tgk salji turun.....tapi sebenarnya,bagi org2 yg dah biasa khususnya org UK ler,benda ni semcm satu benda yg tak seronok....kira mcm musim banjir kat Malaysia ler.....seronok main air, tapi byk lagi yg tak seronoknya.....

Kat belakang rumah.....

Kat depan rumah....bukan aku yg letak kat tepi pagar tu tau....

Setiap pergerakan akan terbatas.....pengangkutan awam lagi ler....tersangkut...sekolah ditutup, seme tutup kecuali tempat keje aku jer tak tutup....aduhai....gi keje bawak keta cam semut....rasanya semutpun lebih laju dr keta aku....maklum ler,jalan licin....kebykkannya masih diliputi salji kecuali jalan2 utama yg telah disembur garam untuk cepatkan pencairan salji...(tu pasal keta kat sini cepat karat).....memang kena lebih hati2 drive masa ni.....
Sejuk tu jangan cakap ler....rasa cam dah taknak dah alami...hehehe....baru faham ngape diaorg ni seronok sgt kalau tiba musim panas.....nak sangat,amik ko...hehehehe...walau apapun, ni adalah antara pengalaman pahit manis kat tempat orang....harapnya pengalaman ni mematangkan....
jupemungdenung:"sory ler...gambar kat sekitar rumah jer..."