Sunday, 27 July 2008

Farnborough Air Show...Part 2..Menuju Destinasi..

Assalamualaikum w.b.t....


Ni ler tiket aku nak masuk Air Show kat Farnborough ni...oklah tu..Air Show ni cam LIMA Langkawi ler lebih kurang....2 tahun skali...kat Msia, tak penah pegi pun....hehehe...

Aku sampai kat tempat penginapan ni dalam pukul 7ptg ...ni gambar amik pagi esoknya...waktu nak bertolak ke Farnborough tu...hehehe...tu pasal nampak panas terik tu...hehehe..kalau kat Malaysia..kiranya cam Seri Msia ler...tak mahal sgt rate dia....

Travelodge ni duk kat pinggir highway....kira macam R&R ler kalau kat PLUS tu....kiranya tempat persinggahan pada mereka2 yg buat perjalanan jauh ler kot....

Ni tempat makan2 sebelah Travelodge tu....ada Burger King, Costa...ada stesen minyak, KFC dan macam2 lagi ler kat sini...sama jer cam R&R tu...sebijik...bezanya kat sini KFC,Burger King dia takleh nak makan..hehehe...

Dah nak sampai pun....nak kuar highway pun...elok jer aku amik gambar tu...bukan sebab cekap guna kamera...sebab keta jalan cam siput....jem giler babas...kalau ikutkan hati,cam malas jer nak teruskan...nasib baik tiket dah beli..kalau tak...aku dah patah balik dah..hehehe

Dah sampai Farnborough...ni dah dekat ni..dalam 5-10minit sampai ler kot...

Aduhai...sampai akhirnya..kat tempat parking...mana shownya..??cehh...ni baru tempat parking keta...mak aiii...kena jalan lagi ler tu nak ke tempat Air Show....aku dan Ira ikut ler org2 yg berjalan kaki...maklum ler,first time...kata org yg dah pegi,ada bas nak ke tempat tu....ikut punya ikut...dalam 15 jalan,sampai kat tempat Air Show tu..cehh...tertipu lagi...ingatkan nak gi kat tempat bas...rupenya diaorg ni terus jer ke tapak pameran......nak tercabut rasa kaki...

Ni ler pelan Air Show tu....dalam dewan ada,luar pun ada.....luas lah jugak kawasan dia....katanya terbesar kat dunia..tak tau ler aku...nak banding ngan LIMA pun takleh nak banding sebab aku pun lum penah gi LIMA...hehhe..Bersama2 pejalan2 kaki menghampiri pintu masuk pameran....kat bawah tu aku bagi skit rakaman Air Bus kat udara..kapal terbang terbesar tu....Part 3 nanti aku tunjuk gambar2 jelah kot...hehehe..ada ke Part 3...??tgk ler nanti....hehehe..

video

Kesimpulannya.....penat berjalan jer....comfirm lain kali tak gi dah....hehehe...


Friday, 25 July 2008

Farnborough Air Show...Part 1...Jalan2 Cari MAKAN...

19 Julai 2008....hari Sabtu...aku ngan Ira nak gi tgk Air Show...Air Show ni kat Farnborough...tapi aku lepak semalam kat Hotel pinggir Highway..dekat plak ngan London...so,dari duk lepak kat hotel tu baik aku kuar jalan2 cari MAKAN...aku tau tempat ni sebab member wife aku yg bgtau...so,ape salah kalau cuba kan?lagipun tekakpun dah lama tak rasa masakan kedai mamak ni...hehhe...
MAKAN ni restoran org melayu kat pinggir London...org Kelantan rasanya,sebab dia punya pelayan tu "kechek" kelate ngan aku...byk gak menu2 yg membuatkan aku tak sabar nak makan ni....tapi harganya kira ikut duit sini ler...pehhh..roti canai 3.95pound tu...

Ada nasi lemak,nasi goreng kampung,nasi goreng cina,char kuew teow dan macam2 lagi ler yg sebijik menu kedai makan kat Malaysia....teruja sungguh rasanya....

Suasana kat dalam restoran ni biasa2 jer...nampak tak mamat yg pakai topi yg sedang layan mat saleh tu...dia ni ler yg aku cakap org kelate tu...nama dia Izwan...pekerja lain termasuk bossnya ada kat dapur sedang berhempas pulas penuhi permintaan pengunjung..kata Izwan,ramai sangat pelanggan,lebih2 lagi hari sabtu ngan ahad....

Best jugak tgk mat2 ngan minah2 salleh ni makan kat sini....cam berselera jer menjamu masakan Melayu..tu yg buat aku rasa bangga tu...kat MAKAN ni
,selain dari masakan goreng2..ada gak nasi berlauk...minah salleh tu tgh makan nasi putih ngan lauk pauk yg disediakan ler tu...hehhe..

Izwan tgk panaskan nasi ngan lauk yg pelanggan pesan pakai microwave..hehehe..biasa lah kat sini..masakan cepat sejuk...kalau tak panaskan,nanti tak selera nak makan2...kata Izwan lagi,boss dia nak besarkan lagi restoran ni,nak sewa kedai sebelah...berdasarkan sambutan yg menggalakkan dari pengunjung....Alhamdulillah...aku tumpang bangga...hehhehe

Ni plak antara hiasan yg ada kat dalam restoran MAKAN...siap kartun Ujang tu....

Hari tu aku order Teh Tarik ngan Char Kuew Teow....tak dapat nak gambarkan bestnya dapat makan selera Melayu ni.....
Kuew Teow Goreng...nampak sedap jer..memang sedap pun...lama dah merindui masakan dari Msia...peluang jangan dilepaskan....aku pesan Char Kuew Teow...tapi realitinya, rasanya, sebijik cam Kueh Teow Goreng..takpelah..santap jelah....

Sampai licin tuuu...hahahah...ni buktinya..memang lama tak makan kot..hahaha..lain kali datang lagi....nak tau citer pasal Air Show?hehhehe..tunggu Part 2....

Monday, 14 July 2008

Stonehenge...10 Keajaiban Dunia

ngan member..Azlihan..(org Johor gak...)


Ira ngan Nita(wife Azlihan..) dan anak2nya....Nurin,Danish..


lagi 500 yard nak sampai....


ramai gak org tgk batu tu....


asyik ujan saje....


batu ni ler yg aku tgk...Stonehenge...


ramai gak org nengok....takde ler malu sgt...


nilah bentuk Stonehenge sepenuhnya..taktau ler ape fungsinya...katanya jam..


ni lukisan kat dinding ler...


selamat dtg ke Stonehenge....


Stonehenge....satu keajaiban...


SALAM.....

25 May 2008....hasil dari tgk2 internet...terjumpalah satu tempat ni...Stonehenge namanya...katanya dalam area UK gak...termasuk dalam senarai keajaiban Dunia...tapi tak termasuk ler dlm 7 benda ajaib di Dunia...rasanya tangga ke 10 jer...ok ler tu...menarik gak..nak gak tau,apa yg ajaib sgt tu....rugi lak kalau lepaskan pluang ni....so akupun berangkat ler pegi pepagi buta ngan sorang member aku...


Camne ler org dulu2 ni bawak batu besar2 gitu ye..?kalau tgk kat sekeliling tu,bukan kawasan berbatu...kawasan tanah lapang jer..mana ler diaorg ni ambik batu2 tu...besar2 lak tu...taktau ler..kata org,org dulu2 ni besar2...tul lah kot...


Apa yg aku faham, batu tu membentuk jam..mungkin org zaman ni nak tentukan masa kot...tu kena baca sejarah Stonehenge ler... http://witcombe.sbc.edu/earthmysteries/EMStonehenge.html
Opp..satu lagi....baju tu kebetulan je sama...hahahaha...jgn lak kata..madi ni asyik pakai baju tu jer...hahahaha...'pakai baju tu jer,aku gi jalan2..gi jalan2 jer,pakai baju tu...'

Saturday, 12 July 2008

Tengok Bumbung Pun Jadi Lerrrr.....

Dlm petak hitam tu umah sewa aku kat UK....27,Teall Road...cari dalam google map...by satelite..oklah tu...yg kat bulatan tu patutnya keta aku..tapi masa ni aku taktau aku gi mana....masa diaorg amik gambar ni,aku takde kat umah kot...hahaha...saje..boring2...seme tempat aku nak tgk...terutamanya tempat2 kat Malaysia...not bad...blh lepas rindu...tapi gambar tu dari atas ler...
Hahaha..ni pulak gambar Taman Wira, Batu Pahat....dalam bulatan tu..umah aku ler tu...nampak bumbung pun jadi ler...pe kabar ler umah aku tu skarang...dah setahun tinggal...bagi sewa kat Ecah and friend...jaga elok2 umah aku tu Cah....aku ada gak cari gambar satelite Kolej Shahputra,Pekan..Kuantan...teringat sejarah dulu2...tapi tak clear sgt ler....hehehe...

Best jugak navigate google map ni..leh tgk kampung halaman.....hehehe...

Friday, 11 July 2008

Mari Petik Buah...

Senarai buah2an yg bakal dipetik...


Strawberry yg kat pokokk...

Bakul tu dummy jer...buah terus masuk mulut..


Batas2 strawberry..tak seluas kebun Dnan...hahaha

Amelia..tu salah satu jenis strawberry...cam durian lak pulak...


Hari nak hujan...Aini..angkat kain..hujan!!.jemuran dah turun!!..
Buatan Malaysia jangan dilupa..hehehe

Ni nak rasa jer..gooseberry,rasberry....
Hasil tuaian...strawberry yg manis...
Gambar kenangan...dah siap nak balik dah...

Salammm...
Minggu lepas 6 Julai 08...hari ahad...aku ada ler gi petik strawberry skit..hhehe..dah tgk blog Dnan,kat Msia dah musim buah..terliur weiii...so,nak lepaskan rindu kat rambutan, manggis, durian...aku pun gi lah ngan member kat sini petik buah2 kat UK ni...strawberry,gooseberry,rasberry..ntah pe berry lagi lah...

Tempat ni dalam setgh jam je dari umah aku....banyak gak buah yg blh dipetik kat sini...tapi yg paling bestnya strawberry ler..buah lain tu masam....

Dah memetik separuh...hari lak hujan..pe lagi..berlagi ler cari tempat berteduh kat dlm kedai strawberry tu...tgk hujan dah reda skit...sambung balik memetik....kira2nya enjoy ler jugak...
Pas ni nak gi petik epal lak...baru kenyang skit makan...katanya ada...tapi aku pun taktau kat mana....time2 summer nilah org kat sini gi petik2 buah ni...kalau omputih cakap 'fruit picking' ler...

Thursday, 3 July 2008

Dah Kering Idea..

Salam..

Idea dah semakin kering...tak tau nak tulis ape...sedangkan macam2 boleh tulis kat blog ni...ngape ye?maybe takde masa kot...hahaha..alasan bagi mereka yg taktau bahagikan masa....(pinjam kata Ustaz Madi)...

Mungkin jugak tgh rehatkan minda...sejak akhir2 ni,minda asyik celaru je..jiwa pun asyik kacau...mata asyik ngantuk....hari tu ada gak gi temuduga kat PAK Supermarket...nak mintak jadi bookkeeping kalau2 dapat...tu pun sebab ada Melayu keje kat situ...seperti selalunya,darah gemuruh sudah melanda...

PAK dah panggil keje..tapi jawatan lak lain dari yg di mintak...dah gi training hari khamis lepas..rasa cam confius pulak nak teruskan ke tidak...aduhai madi...madi...apahal berat sgt mulut ni nak berkata-kata.....taktaulah...tgklah camne....tu lah manusia eik....mintak ngan Tuhan suh bagi keje...dah bagi keje duk fikir lak nak ke tak nak...tak fahammmm...

Ya Allah Ya Tuhanku..Kau permudahkanlah urusan ku Ya Allah.....Amin..