Sunday, 19 April 2009

William Walace Monument.....

"Son of Scotland....Aye, fight and you may die, run and you will live....at least for a while, and dying in your bed, many years from now...would you be willing to trade all the days from this day to that for one chance, just one chance, to kill our enemy...for they may that our lives, but they will never take....our FREEEEEEDOM...." -Sir William Wallace

Kat atas tu kata2 keramat William Wallace yg diamik dari citer Braveheart lakonan Mel Gibson....bagi aku citer ni best....favorite aku...berkali-kali aku tgk dulu...siap pasang CD semata2 nak rakam dialog diaorg....tul kan Mal?hahhaha...hari2 duk pasang tape jer lah...tak tgk gambar pun takpe...janji dgr percakapan.....blh tau scene yg mana....punya lah minat....

Akhirnya.....sampai jugak aku kat tempat William Wallace ni....excited le jugak tapi tak ler sampai nak memuja si William ni....sekadar kagum jer....tu pun sebab tgk citer Mel Gibson...kalau tak, tak kenal ler aku sape Wallace ni....kiranya macam Tok Janggut, Mat Kilau, Tok Gajah (sekadar sebut beberapa nama) kalau kat Malaysia ni....pahlawan bangsa depa lah ni...

Selain dari nak sgt tgk benda2 yg mengaitkan Wallace dgn Scotland ni, aku pun nak gak tau citer Braveheart tu 100% dari sejarah William Wallace ke?..rupe2nya memang betul lah, rasanya taklah seratus peratus sama, tapi maybe 95% kot, yg lain2 tu sebagai nak jadikan citer tu lagi best lah kot...dan rupenya betul lah jugak badan William ni dipotong empat dan ditanam di 4 penjuru Scotland sebagai pengajaran pd yg lain sebagaimana diceritakan dlm movie tu....

Wallace Monument ni berada kat Stirling, antara Glasgow ngan Edinburgh, berhampiran jugak dgn hotel yg aku nak menginap ni, tu pasallah kena cepat2 bertolak dari Glasgow tadi...bukan apa, takut tutup..kang melepas lak nanti...hehehe...aku sampai kat sini lebih kurang pukul 3 ptg....memang hajat nak masuk sekali walaupun berbayar...nak cari parking punyalah susah, terpaksa tawaf sampai 3 kali.....taktau ler ngape ramai pulak manusia hari tu....

Wallace Monument ni sebenarnya terletak kat atas bukit skit....ada laluan pejalan kaki ler menuju ke atas....letih jugak nak mendaki tu...hehehe....Monument ni jugak ada 4 tingkat semuanya....tangganya berpusing2 dan muat2 untuk seorg setgh je...hehehe...setiap tingkat tu untuk segmen yg berlainan, gambar kat atas tu dikatakan pedang kegunaan William Wallace....panjang tu...rasanya lebih kurang tinggi aku ler pedang tu.....

Gambar atas yg pertama tu amik snap masa duk kat atas menara Monument ni, cantik jugak lah permandangan kat atas ni....dan gambar atas yg kedua tu menunjukkan laluan pejalan kaki menuju ke menara ni....jalan tu ler yg aku daki tadi....

Lepas puas tgk2 permandangan kat tingkat atas, amik gambar lebih kurang, aku turun dan kat bawah tu seperti biasa ada kedai cenderahati....pastu ada buku pelawat lah pulak kat depan tu, apalagi, tulis ler nama aku ngan wife...."madi&ira was here..." hehehe...

Kat bawah ni jugak terdapat sorang pencerita citer pasal sejarah William Wallace....semangat betul mamat ni bercerita, seme org khusyuk jer dgr....oleh kerana aku dah byk kali tgk citer Braveheart, so aku rasa tak perlu lah nak dgr sgt citer mamat ni....sebab citernya pun lebih kurang jer ngan Braveheart tu.....hehehehe

Dalam perjalanan nak ke hotel, aku singgah ler kejap kat Stirling Castle, saje je sebab tak jauh sgt ngan Monument Wallace ni.....tapi macam biasa ler...kat UK ni bersepah Castle cam ni, so taklah kagum sgt...sama jer mcm castle2 lain....hehehe....

Dalam setgh jam perjalanan...sampai ler aku kat tempat nak tido mlm nanti...hehehe, Travelodge....sok nak ronda2 Edinburgh pulak...rasanya nak pergi Castle lagi...cehhhh...harap2 Edinburgh Castle ni lain skit kot...hehehe...ok, chow...

Tuesday, 14 April 2009

Sehari Di Glasgow......

Assalamualaikum.....lepas jer round pusat bandar Glasgow sekejap, aku teruskan ke destinasi seterusnya....ke tempat2 yg dikira menarik ler kat Glasgow ni sebelum bermalam kat Travel Lodge Hotel....ada setengah2 tempat tu tak masuk dalam pun....sebabnya tak sempat, memang tak leh masuk or dikenakan bayaran...kalau free tu, redah ler jugak...hahaha..

Tempat pertama pergi ialah Museum Of Transport....masuk free beb...hehehe..apalagi, jelajah jelah...kiranya tempat ni citer pasal kenderaan ler...semua ada...train, basikal, motosikal, keta, kapal laut, kapal terbang dan lain2....seme kenderaan lama2 dipamerkan dan evolusi kenderaan tu sendiri....

Kiranya seksyen2 dibahagi mengikut jenis kenderaan...., takde pe yg menarik sgt pun...biasa2 ajer....pas abih layan semua seksyen, aku menapak lak pergi ke Kelvingrove Art Gallery....jalan kaki tak sampai 5 minitpun....malas dah nak naik keta, nanti kena cari parking lagi.....

Kat sinipun cam biasa gak, masuk free, hehehe...blh tgk binatang2 zaman dulu, patung2 org yg berjaya kat seluruh dunia amnya, dan Scotland khususnya....rupenya ramai juga genius ni asalnya dari Scotland....antaranya Alexander Graham Bell yg cipta telefon tu...ngatkan dia dari England.., Alexander Fleming yg jumpa Penicilin tu pun Scottish....hehhe...dpt lah ilmu skit...hehehe...pastu Padang Golf (St Andrew-katanya Mekah bg Golfer) ngan Court Tennis tu pun dicipta oleh Scottish....tu pasal ler England nak sgt jajah Scotland ni..hehehe...

Pastu aku gi pulak kat tempat yg dipanggil Tall Ship....tak masukpun kat dalam, just masuk kedai dan amik gambar dari luar jer....tak tau sejarah dia secara detail, tapi setakat yg aku tau, Tall Ship ni satu2nya kapal dagang yg terselamat dari serangan lanun....taktau ler Tall Ship ni bawak apa masa tu yg berharga sgt....

Pastu, gi pulak ke Glasgow Science Centre.....kebetulan pulak tempat ni bersebelahan dgn BBC Scotland....so apelagi, kira 2 dalam 1 ler....memandangkan time ni dah pukul 2.30ptg dah, so, malas dah nak masuk kat dalam tu....ada pameran pasal sains ler kot...hehehe...namapun Pusat Sains kan?

Lepas ni nak ke Stirling pulak, nak pergi Monument William Wallace....hehehe, takut tutup lak tempat tu.....nak masuk Monument tu sebelum ke Edinburgh.....

jupemungdenung: ada member ajak main golf kat St Andrew ari tu...hehehe...mcm ler terror sgt, takpe katanya..janji kat St Andrew....

Monday, 13 April 2009

Glasgow, Scotland.......

Assalamualaikum......minggu lepas, cuti-cuti Good Friday ngan Easter....kalau ikutkan kat UK ni, dua perayaan yg besar dan cuti yg panjang ialah Krismas yg bersambung ngan New Year dan jugak Easter.....so, waktu ni sekolah, Universiti dan lain2 akan bercuti panjang.....dikesempatan ni jugak kebykkan Malaysian akan keluar berjalan2....samada sekitar UK ni ataupun keluar ke Europe.....

Aku pun amik kesempatan ni nak jalan2....destinasi kali ni sekitar Scotland (Glasgow ngan Edinburgh jer...), tak larat nak naik sampai atas.....sebab pergi pun 2H 1M jer....ni pun sebagai nak ganti yg tak jadi pergi hari tu sebab Ira ada Conference....kira Qadha lah ni.....hehehe..kiranya, kalau org tanya, dah sampai Scotland?blh lah aku cakap dah sampai....hehehe..

Perjalanan ke Scotland ni amik masa kira2 5-6 jam....campur tolak rest, makan, solat....jauh tu.....naik kematu punggung saya Wak...Wak letak tilam, lain kali saya byr 10sen....hahaaha, bygkan aku bertolak dari Birm dlm kul 2pg hari Sabtu....setelah separuh perjalanan...tido dulu kat R&R...kul 5 stgh baru sedar, lepas solat subuh....baru sambung semula perjalanan.....

Sampai ke Glasgow kira2 10pg....first2 cari dulu parking, pastu jalan kaki cari Tourist Infomation Centre.....pastu jalan2 sekitar bandar Glasgow...menurut citer2 member yg dah sampai sini, Glasgow ni sama jer ngan bandar2 lain kat UK ni.....tapi kalau kat Edinburgh tu lain skit katanya...tu tak sabar nak gi Edinburgh.....nak tgk kelainan nya tu....harap2 betullah bagai yg diceritakan....

Lepas ronda2 sat sekitar Glasgow ni....tiba lah masa nak gi tempat2 yg dah dijadualkan....pehhh..siap ada jadual tu....biasa lah, at least blh abihkan masa lawat tempat2 yg disenaraikan....antaranya Museum Of Transport, Kelvingrove Art & Galery Museum, Tall Ship, BBC Scotland, Glasgow Science Centre dan yg paling nak pergi tentunya Wallace Monument.....(sape2 yg tgk citer Braveheart tu, tau ler sape dia William Wallace, Guardian of Scotland....hehehe)

Oklah....itu lah serba sedikit mukadimah siri Melawat Scotland....tunggu posting seterusnya....choww....

Tuesday, 7 April 2009

Tag....Jawapan Buat Pangsenam

Assalamualaikum...

Masa untuk jawab Tag....kena tag ngan Pangsenam....takde payah sgt rasanya tapi taktau ler semenjak dua menjak ni si Malas kerap bertandang....hehehe...so, sementara ada sisa2 rajin ni...settlelah dulu tag ni....

THE RULES
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!

1. What is your name: Madier

2. Four letter word: Madu

3. A boy's name: Mamat Khalid

4. A girl's name: Maya Karin

5. An occupation: Manager

6. A color: Merah

7. Something you'll wear: Milani Jeans

8. A food: Mee Goreng

9. Something found in the bathroom: May (sejenis sabun dibilik mandi....nada Mi dlm Laksamana Do Re Mi)

10. A place: Mekah(Insyaallah..)

11. A reason for being late: Malas

12. Something you'd shout: Ma Seh!!! (Gaya Alleycat)

13. A movie title: Madagascar

14. Something you drink: Milo

15. A musical group: Metallica

16. An animal: Mouse

17. A street: Masjid India

18. A type of car: Mercedes

19. The title of a song: Madu Tiga

Ok. Dah siap. Nak kena tag kat org jugak ke?hehehe....oleh kerana dnan dah cakap gitu, so aku tag Cokdang jelah.....hehehehe......
Sekian...Ma Seeehhhh!!!!!

Monday, 6 April 2009

Old Trafford Sudah...Pasni Anfield Lak Kot...

Assalamualaikum....rasanya lama dah tak update blog ni....tag pun lum sempat nak jawab lagi...hehehe..sory nan...nanti kawe buat....payah betullah nak dapat tiket tgk kat Old Trafford ni....tapi impian punya pasal....berusaha ler jugak nak dapatkan tiket...siap daftar jadi One United Member tu....hehehe...tapi yg sedihnya, terpaksa tgk sorang2 jer....sebab tiket untuk ahli jer.....tu pun aku main redah jer....apply, pastu dapat....

Dua minggu rancang, maklum ler, kena gi tgk sorang2....nak kena cari parking lagi....hehehe..akhirnya dapat gak paksa isteri tersayang ikut sama...hahaha...ngatkan nak cancel jer....tapi bila pikir2 balik...bila lagi nak pergi....lawan Aston Villa lak tu.....sambil mengharapkan Villa kalahkan Man U....senang skit team favorite aku kejar nanti...hehehe..(Liverpool ler...jgn jealous)

Aku bertolak dari Birmingham dalam kul 1.40kot lebih kurang....kalau ikut Cik Tom, dlm sejam stgh sampai ler....rupanya tak seperti yg dijangka....motorway jem pulak....sampai kat stadium kul 4....game dah mula....gelabah jugak cari parking...parking kat shopping kompleks...terus jalan kaki ke Old Trafford....masuk jer dan 15min game start...Man U dah leading 1-0.....duduk pulak kat fanatik Man U...hehehe...so, apalagi, kena berlakon ler skit...hahaha....

Memang besar Old Trafford ni....dapat tiketpun kat atas...tapi tak lah atas sgt....penonton penuh satu stadium.....suasana memang mengagumkan....cuma tak tahan sebab terpaksa berlakon...hahaha....letih jugak nak berlakon selama sejam setgh ni....dlm hati mengharapkan Man U kalah....nyaris nak kalah dah....Villa leading 2-1 sehingga minit ke 83....tutup Ronaldo score gol penyamaan...masa kecederaan 5minit....panjang tu....Man U score gol kemenangan 3 minit sebelum tamat....apalagi melompat sakan ler fanatik2....siap akupun dipeluknya....hahaha....

Villapun satu...dah tau leading tu...kuarkan lah Carew tu...masukkan defender....aduhai.....aku bertolak balik Birm dlm kul 730ptg....nak tunggu jalan clear....sampai Birm kul 930mlm....dua perasaan bercampur2...pertama, happy sebab dpt tgk game kat Old Trafford, salah satu impian selain nak tgk bola kat Anfield (rasanya lagi payah nak dapat tiket sebab Anfield ni tak sebesar Old Trafford, lagipun peminatnya terlalu fanatik)....kedua, frust sebab laluan Liverpool agak sukar nak juara Liga....go Liverpool go...nantikan kedtganku....hehehe...

video

Suasana dalam Old Trafford.....tak berapa nak clear...hehehe...gambar aku takde ler sebab aku gi sorang2..takde org nak amik gambar sebab seme sibuk layan game...hehehe...chow...